top of page
  • Снимка на автораNadezhda Markova

Когато децата грешат (част I)

Поставете се на мястото на дете, което се опитва да направи нещо трудно за него - задача по матеметика, спорт, почистване на стаята (да, дори почистването на стаята може да е въпрос на трудност при деца с дефицити в организирането и задържане на вниманието).

Какво би било за вас, ако освен че се борите с тази трудност, получавате мъмрене, дори наказания, ако не успеете да се справите?



Голяма част от грешките си децата допускат, защото им е трудно или им липсват умения. Строгото отошение от страна на възрастните в тези случаи може да доведе до липса на мотивация, чувство за провал, висока тревожност.


Затова по-добрият подход е да открием къде са трудностите на детето, какво му пречи да изпълни задачата, как можем да го подкрепим. Да го насърчим, че трудностите могат да бъдат преодолявани крачка по крачка ; да възнаграждаваме усилията, а не крайния резултат ; да го научим да празнува своите успехи. И, разбира се, да имаме предвид, че нещо, което за нас е елементарно, за детето може да бъде голямо предизвикателство.

0 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page