top of page
  • Снимка на автораNadezhda Markova

Екзекутивни дисфункции при деца

Нека разгледаме темата за екзекутивното функциониране и как да помогнем на себе си и децата в това, най-общо казано, успешно да изпълняват поставените им задачи

Вероятно сте забелязали, че има определеи моменти, в които се чувствате най-трудоспособни. Има и такива, в които нищо не ви се прави, трудно е да подхванете каквото и да е. Има и моменти, в които имате енергия, но ви е трудно да я насочите и наистина да започнете работа. Защо се получава така?




Можем да говорим за нивата ни на енергия, възбуда и способност да сме съсродоточени като за един континиум:

  • В ниските му нива са разположени състояния като умора или скука. В тези случаи организмът не може да мобилизира достатъчно ресурси, за да изпълни поставената задача. В такива случаи можем да подобрим функционирането си като повдигнем нивата на възбуда - направим кратка разходка или гимнастика, изпием чаша студена вода.

  • Другата крайност са състоянията на стрес или превъзбуда. При тях разполагаме с енергия и мобилизирани ресурси, но те са в излишък и не могат да бъдат фокусирани. В тези случаи се опитваме да намалим нивата на възбуда и да се успокоим: да погледаме навън през прозореца, да послушаме спокойна музика, да се разходим (удивително е каква чудесна работа вършат разходките ).

По средата на тази скáла е разположено спокойното целенасочено внимание - момент, в който мозъкът ни е достатъчно ангажиран с дадената задача, не скучае, но не е и свръхнатоварен.


Тази "златна среда" понякога може да изглежда трудна за постигане, но ако се опитваме да разпознаваме различните състояния, обръщаме внимание на сигналите, които получаваме, използваме правилните методи, можем значително да увеличим случаите, в които сме по-пълноценни в действията си.


А вие какви трикове използвате, за да регулирате нивата на енергия и възбуда?

--- Източник: Jill Stowell - "Seven Essential Keys to Building Executive Function in Real Time" (Тhe executive function online summit: https://executivefunctionsummit.com/live/)

10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page