top of page
  • Снимка на автораNadezhda Markova

Без тъга не би имало утеха

Всички познаваме горчивината на тъгата, но знаем също и тихата сила, която носи утехата. Ако никога не тъгувахме, как щяхме да се докоснем до едно от най-човечните действия - да утешиш някого? Как, ако не чрез тъгата, бихме почувствали съживителния лъч на това да намериш мир в себе си?



Споделям с вас един цитат от романът "Глина" на Виктория Бешлийска (автор на един от любимите ми блогове - По дирите на думите). "Глина" буди в мен чувства и размисли още дълго, след като я прочетох. Една от най-ярките следи в мен остави следното описание на утехата:


"От утеха се ражда светът и човекът роден от утеха, а не от любов, е. Самата любов е утеха и утехата също е любов, ала тя е и повече. Утешаваме, когато лекуваме. Лекуваме, за да спасим. Спасяваме, защото обичаме. Обичаме, защото има какво да дадем. Даваме, защото сме дарени с повече живот. Ето какво е утехата - живот в повече."


А за вас какво е утехата?

16 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Защо се гневим? (3 възможни причини)

Причина 1: Еволюционно гневът има важна функция - да ни предпазва. Врагове, нахлуващи на територията ни , животни, застрашаващи живота ни - хилядолетия назад предците ни са култивирали гнева, за да

bottom of page