top of page
  • Снимка на автораNadezhda Markova

Да опознаем гнева

Готови ли сте да се гмурнем в дълбините на гнева?

Гневът е една от базисните емоции и се характеризира с някаква степен на изразяване на агресия. Обичайно гневът е реакция на провокация или заплаха, като те може да са реални или просто ние да сме възприели ситуацията като застрашаваща.



Чувството на гняв може да варира в своята интензивност и да се чувстваме:

  • Изнервен, раздразнен - в този случай интензитетът е нисък, но емоционалното ни състояние определено не е спокойно. Вероятно ви се е случвало, ако например чакате дълго на някоя опашка. Полезно е да надникнем в себе си и да видим дали пък тази изнервеност всъщност не е породена от тревога или друга емоция.


  • Сърдит - в този случай в нас се е настанило недоволство, яд, а понякога и обида. Отношението ни към света често е пасивно-агресивно. Това състояние може да продължи доста дълго, ако не се опитаме да разберем какво стои зад него.

  • Свадлив, хаплив - интензитетът на гнева започва да се покачва. Когато сме в свадливо или хапливо настроение, не само че не сме кооперативни, ами и сме нападателни към околните.

  • Ядосан - може би това е думата, която най-често използваме за гнева. С нея обикновено описваме не много продължително чувство, което е по-силно от раздразнение, но все още не е ескалирало.

  • Разярен, бесен - подобни думи изразяват най-интензивните гневни чувства. В тези случаи гневът може да има разрушаваща сила, а човек да изгуби контрол над себе си. Обикновено, за да се стигне до толкова силна гневна реакция, сме изпитали много силна заплаха или болка.

Какви други нюанси на гнева усещате вие в себе си и в другите?

6 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Защо се гневим? (3 възможни причини)

Причина 1: Еволюционно гневът има важна функция - да ни предпазва. Врагове, нахлуващи на територията ни , животни, застрашаващи живота ни - хилядолетия назад предците ни са култивирали гнева, за да

bottom of page