top of page
  • Снимка на автораNadezhda Markova

Природа и психично здраве

Всички знаем за положителното влияние на разходките сред природата върху физическото ни здраве.


Все повече изследвания обаче потвърждават, че контактът с природата подобрява и психичните аспекти на благополучието ни. Разходките сред природата не само спомагат за намалянето на стреса, а според учените могат да компенсират и негативните последици от социалната изолация, която покрай covid-19 все още е факт за много хора по света.


Груповите занимания сред природата развиват емпатията и просоциалното поведение, което може би се обяснява с осъзнаването, че всеки от нас е част от нещо по-голямо.


Установено е, че наличието на зелени пространства близо до училищата подобрява когнитивните способности и уменията за самоконтрол на учениците в тях.


И докато за успокояващия и ободряващ ефект на зелената природа се знае и говори отдавна, напоследък има значително количество данни, подкрепящи идеята, че "сините пейзажи" - морета, езера, реки, също подобряват усещането за благополучие.




Така че независимо дали чрез синьото на океана, зеленото на букови гори или лилавото на люляка - чрез своите цветове природата може да ни помогне да видим и засилим нашите собствени душевни краски


А какви природни места имат най-благоприятно влияние за вас?


---


Повече по темата можете да четете тук: https://www.apa.org/monitor/2020/04/nurtured-nature

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Прошка

bottom of page