top of page
  • Снимка на автораNadezhda Markova

Връзка с природата = връзка с нас самите

Вече говорихме за благотворното влияние на контакта с природата върху психичното ни благополучие. Но към какво да се стремим? По-чести разходки в планината? По-дълготраен престой на морето? Повече растения на работното място?


Оказва се, че усещането за свързаност с природата е това, което има най-силен положителен ефект върху психичното ни здраве. Точно както при връзките ни с всичко останало - важна е не честотата, не времетраенето, а автентичността и качеството на връзката.





"Свързаност с природата" понякога може би извиква клишираната представа за прегръщане на дървета. Всъщност става въпрос за много по-ненатрапчивото чувство на принадлежност към природата и емоционална привързаност към природната среда.


А какво да правят тези, които нямат достъп до природа? Или тези, на които това усещане е далечно, но са любопитни да открият този тип връзка? Отговорът може да се крие в това да се свържем с природата като активно включим сетивата си. Замислете се кое е вашето най-силно развито сетиво (или просто експериментирайте ), отделете няколко минути на ден и опитайте:


  • да съзерцавате небето или гората, да разглеждате отблизо цветовете на цветята, листата на дърветета, течаща вода (река/поток), да наблюдавате насекоми или други животинки;


  • да слушате ромолене на вода, шумкането на паднали листа, песните на птиците или вятър в клоните на дърветата;


  • да помирисвате аромата на различни цветя и растения, дъх на борови горички или на изгниваща шума, напечена от слънцето земя, въздуха след дъжд, разрохкана почва;


  • да усещате различните текстури на камък, кора на дърво, жилки на листа; да заравяте пръсти в пясък, в земя, в глина;


  • да усещае пълноценно вкуса на горски плодове или да отпивате осъзнато чай от билки.


Тези малки бягства към природата са възможни само за минута-две на ден и са достъпни дори в най-урбанизираните райони (като изключим горските ягоди и малини ;)).

И най-важното - създават у нас култура да се свързваме дълбоко и пълноценно с природата около нас, а покрай това - да се свързваме и със себе си.


А вие как най-лесно се свързвате с природата наоколо?

3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Прошка

bottom of page