top of page
  • Снимка на автораNadezhda Markova

Повече природа - по-малко душевно страдание

Наличието на зелени пространства и природни площи намалява риска от развиване на психични разстройства. В едно изключително интересно и мащабно (над 900 000 човека) изследване група датски учени установяват, че хората, които в детството си са израснали близо до природни площи , са в по-нисък риск от отключване на психични разстройства в сравнение с хората, израснали в силно урбанизирана среда .


Връзката между липса на зелени пространства и риск от развиване на психична болест е валидна за широк спектър заболявания - депресия и други афективни разстройства, шизофрения, злоупотреба с психоактивни вещества, хранителни разстройства.При възрастни, израснали далеч от природата, рискът от влошаване на психичното здраве е с 55% по-висок, дори след като се изолират други рискови фактори.


Тези данни повдигат много важни въпроси за това как искаме да отглеждаме децата си и какви условия за живот им осигуряваме. Природните пространства спомагат за развиването на здрава и интегрирана психика, която умее да се възстановява след стрес. Осигуряването на редовен контакт на подрастващите с природата може да се окаже ключът към едно по-здраво психически общество.


---


Цялото изследване можете да прочетете тук: https://www.pnas.org/content/pnas/116/11/5188.full.pdf

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page