top of page
  • Nadezhda Markova

Когато децата грешат (част III)

Един от въпросите, които е добре да си задаваме, когато детето допусне грешка, е "Чий проблем е това?"


Ето два сценария, в които проблемът се е объркал и не е при правилния си собственик:


Сценарий 1: Проблемът е на детето, но вие го изживявате като свой проблем.

Често в практиката ми се срещам с родители, които всячески се опитват да предпазят детето си от грешки или от последствията им. Дали писане на домашни, помощ в изготвянето на пищови за контролното или подсказване по време на самото конролно. Доброто представяне в училище е задача, отговорност и проблем на самото дете, а не на родителите му. И докато вършим мечешки услуги на децата си, те никога няма да придобият усещане за отговорност, контрол над живота си и увереност, че могат да се справят и сами.

По същия начин, ако детето е немарливо с играчките си и е счупило поредната си любима количка , това отново е негов проблем. Ако възможно най-бързо се опитваме да поправим счупеното или да купим нова играчка, лишаваме детето от ценен урок: когато си невнимателен с вещите си, можеш да ги изгубиш . Ако искаш да играеш с тях, бъди внимателен.

Бързам да поясня, че "Това е твой проблем" не бива да звучи като "Оправяй се както можеш, мен не ме интересува." Доброто послание е "Това е твоя задача и отговорност и трябва да се справиш с нея. Ако имаш нужда от помощ, ми кажи"


Сценарий 2: Проблемът си е ваш, но го прехвърляте на детето.

Тук имам предвид всички очаквания и представи, които имаме за децата си, но децата не ги припознават като свои. Например да бъде добър спортист, макар че детето видимо няма интерес към спортовете, а по-скоро към изкуствата . Да бъде изявен лидер в училище. Да яде с охота точно определен зеленчук или плод.

Не можем да очакваме от децата да се справят добре и да не грешат в област, в която не са мотивирани да го направят. В противен случай отново взимаме управлението на живота им само в наши ръце и те губят представа какво зависи от тях и какво - не.


И не на последно място - да не забравяме, че има грешки, които са общ проблем, а има и такива, които не са никакъв проблем

1 преглеждане0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page